De ti havørne
Af Peter Frank Wenzel
Der er noget ved ørne, som trækker lange tråde gennem både mytologi og menneskesind. I Danmark taler vi om havørnen – majestætisk, gråbrun, tungt flyvende over fjorde og søer. Den bærer det latinske navn Haliaeetus albicilla, og den er én af naturens egne superatleter. Men hvad mange ikke ved er, at havørnen ikke står alene.
Den er del af en meget eksklusiv slægt: Haliaeetus – de egentlige havørne. En slægt, der spænder over hele den gamle verden, med enkelte artsfæller i Amerika og Oceanien. Der findes kun ti nulevende arter i denne gruppe, og hver af dem har udviklet sig til at dominere i sin egen niche – fra Afrikas floder til Sibirens ishav og ned til stillehavets øer.
“Vi har at gøre med en evolutionær aristokratklasse – alle ørne i slægten Haliaeetus er specialiserede rovdyr, ofte med fisk som hovedføde, men med en evne til tilpasning, der gør dem til top-prædatorer i vidt forskellige landskaber,” fortæller jeg ofte til gæster, der besøger Ørnereservatet. “Men albicilla er alligevel noget særligt. Ikke bare fordi den er vores, men fordi den næsten forsvandt – og nu er vendt tilbage.”
En familie uden underarter
Haliaeetus albicilla er det, biologerne kalder monotypisk. Det vil sige: Den har ingen underarter. Det kan overraske, for havørne fra Island er mindre end deres sibiriske fætre, og farverne kan variere, men ikke mere end variationen i menneskehår. Det er stadig den samme art.
I modsætning hertil finder vi dens amerikanske slægtning, bald eagle (Haliaeetus leucocephalus), berømt fra det amerikanske våbenskjold, og Stellers havørn (Haliaeetus pelagicus), verdens største ørn målt i kropsvægt – sort, hvid og med et næb så gult og voldsomt, at det ligner noget fra et japansk træsnit.
Andre arter i familien har tilpasset sig livet i troperne: Den afrikanske fiskeørn (Haliaeetus vocifer) er ofte hørt før den ses, dens kald ligger som en akustisk silhuet over mange floder i det sydlige Afrika. På Madagaskar klamrer Haliaeetus vociferoides sig til tilværelsen som truet art. Og i Østen støder vi på Hvidbrystet havørn, Pallas' havørn og Sanford’s havørn – en hel sydhavsfamilie, hvor arternes status stadig diskuteres blandt ornitologer.
“Det slående er, at der trods den globale udbredelse kun er så få arter. Det er ikke en spredt eller divers gruppe som spurve eller gæs. Det her er evolution i slowmotion – og det gør hver art desto mere kostbar.”
Ørnenes genkomst
I Danmark var havørnen længe væk. Den sidste ynglede i 1911. Først i 1990’erne kom de tilbage, langsomt, på egne vinger – ikke genudsatte, men naturligt indvandrede. I dag er der over 150 par i Danmark. Det er én af de store succeshistorier i dansk naturforvaltning.
Men ørne er langsomme til at tilpasse sig mennesket. De formerer sig sjældent, og de kræver enorme territorier. Derfor er forståelsen for deres biologi og slægtskab ikke bare en akademisk øvelse. Den er afgørende, hvis vi vil sikre, at Haliaeetus albicilla også i fremtiden svæver over Kattegat og Limfjorden.
“Når man står med en havørn tæt på – og ser dens blik, det skarpe øje der aflæser landskabet – så forstår man, hvorfor den i årtusinder har været symbol på både krig og visdom. Det er ikke bare en fugl. Det er en kraft.”
Faktaboks: Slægten Haliaeetus – Havørnene
Slægtsnavn:
Haliaeetus (af græsk: halios = hav, aetos = ørn)Antal nulevende arter:
10Udbredelse:
Global – fra Arktis til AustralienFøde:
Primært fisk, men også fugle, ådsler og mindre pattedyrKendetegn:
Massiv krop, brede vinger, kraftige kløer, ofte hvidt hoved eller haleSlægten Haliaeetus:
Haliaeetus albicilla – Havørn (Europa, Asien)
Haliaeetus leucocephalus – Bald eagle (Nordamerika)
Haliaeetus pelagicus – Stellers havørn (Rusland, Japan)
Haliaeetus vocifer – Afrikansk havørn (Afrika syd for Sahara)
Haliaeetus ichthyaetus – Gråhovedet havørn - grey-headed fish eagle (Sydøstasien)
Haliaeetus leucogaster – Hvidbrystet havørn (Australien, Asien)
Haliaeetus vociferoides – Madagaskar-havørn, Madagascar fish eagle (truet)
Haliaeetus sanfordi – Sanford’s havørn (Salomonøerne)
Haliaeetus leucoryphus – Pallas’ havørn (Centralasien)
Haliaeetus humilis, (Indien) The lesser fish eagle – (muligvis egen art)
Dansk status for H. albicilla:
Ynglede senest i 1911
Vendte naturligt tilbage i 1990’erne
Over 150 ynglepar i Danmark i dag