Artikel

Gå tilbage til oversigt

Sjælden ugleart flyttet ind i Ørnereservatet: Mød den filippinske dværghornugle

Af Peter Frank Wenzel
Ørnereservatet, Skagen

En sjælden gæst har meldt sin ankomst i det nordjyske. Ørnereservatet kan nu præsentere en af verdens mindste og mest specielle uglearter: den filippinske dværghornugle, Otus megalotis. Det er første gang, arten bliver vist frem for offentligheden i Ørnereservatet, og det sker som led i et større formidlings- og bevaringsarbejde med fokus på både store og små rovfugle.

Samtidig har Ørnereservatet modtaget en sjælden ugleart, som stammer fra et helt andet sted på kloden – faktisk næsten fra den modsatte side af Jorden i forhold til Filippinerne. Den ugle er også noget ganske særligt, men vil først blive præsenteret senere på sæsonen, når den er klar.

»Den filippinske dværghornugle er ganske lille, men historien, den bærer med sig, er stor,« siger Peter Frank Wenzel, daglig leder af Ørnereservatet.

De to ugler er kommet til Danmark fra et ansvarligt godt opdræt i Scandinavian owl Center., og begge bliver nænsomt introduceret til deres nye omgivelser – med dyrevelfærd som førsteprioritet.

Uglen bor hjemme hos falkoner

For at sikre den bedst mulige start, er den filippinske dværghornugle blevet socialiseret uden for reservatet. Det er falkoneren Mette, der har stået for den vigtige opgave. I over to måneder har hun haft uglen med hjemme privat, hvor den dagligt er blevet fodret i hånden, omgivet af hverdagens lyde og rytmer.

»Det handler om tillid og tryghed. Fuglen skal føle sig rolig og nysgerrig, når den møder mennesker. Det kræver nærvær, ikke hastværk,« siger Mette.

Socialiseringen gør det muligt, at uglen med tiden kan indgå i Ørnereservatets formidling – dog kun i rolige og kontrollerede rammer. Den vil næppe være at finde i de store forevisninger med heste og ørne, men snarere i mindre møder, hvor interesserede gæster får mulighed for at komme helt tæt på – og lære noget om en art, de færreste har hørt om.

Fakta: Otus megalotis

  • Størrelse: 20–25 cm høj, ca. 100–150 gram

  • Levested: Lavlandsskov og krat på Filippinernes øer, især Luzon og Mindanao

  • Føde: Insekter, små gnavere, firben og andre smådyr

  • Adfærd: Nataktiv og sky, men nysgerrig og opmærksom

  • Kendetegn: Store mørke øjne, tydelige fjerhorn ("ører"), brun og rødlig fjerdragt

  • Bevaringsstatus: Ikke officielt truet, men sårbar pga. skovrydning og levestedsfragmentering

Uglen er kendt for sin diskrete opførsel og evne til at gemme sig i underskoven. Dens fjerdragt fungerer som camouflage, og dens kald er lavmælt og pulsagtigt – næsten som en rytmisk hvisken i mørket. Den er typisk svær at få øje på i naturen, selv for lokale biologer på Filippinerne.

En ugle med en mission

Hos Ørnereservatet bliver uglen ikke bare et nyt dyr på programmet – den bliver en ambassadør. Ikke kun for sin egen art, men for mange af de små, ukendte rovfugle, der er truet af skovrydning, urbanisering og klimaændringer.

»Vi taler meget om de store arter – havørne, kongeørne, gribbe. Men mange af de små rovfugle og ugler forsvinder. De er sværere at få øje på, men ikke mindre vigtige. Denne ugle hjælper os med at fortælle den historie,« siger Peter Frank Wenzel.

Ørnereservatet arbejder i stigende grad med videnformidling og bevaringsprojekter og har i flere år samarbejdet med internationale opdrættere. Uglens ankomst markerer en ny fase, hvor også mindre og mere sjældne arter får en fremtrædende plads i arbejdet.

Kommer snart tættere på gæsterne

Det er endnu ikke fastlagt, præcis hvornår publikum kan møde den filippinske dværghornugle. Alt afhænger af dens trivsel og respons på omgivelserne. Men i løbet af sensommeren forventes det, at særligt interesserede gæster – fx i forbindelse med særlige arrangementer eller rundvisninger – kan komme tættere på den lille ugle.

»Dem, der møder hende, vil opleve noget, de sent glemmer,« siger Wenzel.

For at sikre den bedst mulige start, er den filippinske dværghornugle blevet socialiseret. Læs om det i artiklen

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen