Shaman og medicinmand: Bear Heart

20101011_163

 

Ørnereservatet afsluttede sæsonen med at bringe nordamerikansk kultur på tæt hold af publikumOptakten til efterårsferiens program på Ørnereservatet blev særlig stemningsfuld, da en hel indianerfamilie slog tipien op på forevisningspladsen. Indianere har et ganske særligt forhold til ørne, og da Ørnereservatet officielt præsenterede to amerikanske ørne for første gang i Skandinavien, hyldede indianerne de sjældne rovfugle med sange og danseceremonier.

SCAN0016

Den nordamerikanske shaman og medicinmand Bear Heart

25 år med rovfugle
Ørnereservatet har næste år 25 års jubilæum som Nordens eneste rovfuglereservat. Det markeres i år ved at manifestere reservatets position som Nordens Natur- og Kulturcenter. Ørnereservatet er ikke "kun" en naturpark, men beskæftiger sig i høj grad også med de kulturelle aspekter omkring rovfugle. Indianerkulturen er bare en blandt mange, som har en særlig tilknytning til og mytologi omkring rovfugle, og i fremtiden vil Ørnereservatet også lave særudstillinger om for eksempel de østerlandske mongolers og vikingernes forbindelse til rovfuglene. Et af højdepunkterne næste år bliver en særudstilling om den romerske kejser Frederik d. II, som allerede i 1200-tallet skrev hovedværket "Kunsten at jage med Rovfugle".

En shaman i Ørnens Verden
Det er ikke første gang autentiske indianerne besøger Ørnereservatet. Den nordamerikanske shaman og medicinmand Bear Heart, som er kendt verden over for sin bog "Vinden er min moder" (på dansk i 1998), gæstede allerede i 1999 Ørnereservatet for første gang. Han havde fået nys om, at der her i landet lå et "sted med ørne", som han absolut måtte se. Og for Bear Heart var det tydeligvis den tætte kontakt med verdens største ørne, som var særligt værdifuld. Han brugte en dag i nærkontakt med Ørnereservatets ørne og falke og fortalte indgående om sit folks nære forhold til de store rovfugle.

Indiansk kulturuge i efterårsferien
Da ørnereservatet fik to amerikanske ørneunger i foråret 2004 - også kaldet Bald Eagles - var det nærliggende at fejre offentliggørelsen af dem med en indiansk kulturuge. Indianerne er om noget synonym med amerikansk kultur, når man beskæftiger sig med rovfugle. Ørnen var og er en majestætisk og elegant jæger, som indianerne gennem århundreder har set op til. Det er ikke mindst forbundet med stor ære at bære ørnens karakteristiske og meget smukke fjer. Især ørnens halefjer er højt værdsatte blandt indianerne, og vi kender alle høvdingens traditionelle hovedprydelse, som er bygget op af snesevis af ørnefjer som tegn på høvdingens særlige position og styrke. Ørnen er et symbol på uafhængighed, mod, styrke, elegance, smidighed og intelligens. Samtidig er ørnen en lynende hurtig, effektiv og lydløs dræber. Den tager kun, hvad den behøver for at overleve, ganske som indianerne. Ørnen er derfor omgæret af respekt som himmelens ubestridte hersker i den nordamerikanske indianerkultur. Indianerne på Ørnereservatet fortalte selv et interesseret publikum om denne kultur. Der var desuden lejlighed til at sidde omkring bålet i den store tipi samt se de traditionelle danse, som indianerne også opfører på de store festivaler - paw waws - i reservaterne i Nordamerika.

Totempæl fra nordamerika

Indianere med danske rødder
Den indianergruppe, som var på Ørnereservatet i efterårsferien, er på sin vis ganske almindelige danskere med særlig tilknytning til eller interesse for indianerkulturen. Børnene Ina på 6 år og tvillingerne Zander og Lukas på 8 år er halvblodsindianere af en indianerstamme fra South Dakota, og de bærer alle det indianske navn Eagle Road. Navnet fortæller bare lidt om, hvor betydningsfuld ørnen er som symbol i indianerkulturen, og overalt i deres klædedragter, udsmykninger og sange vidner ørnefjer og ørnenavne om det samme. Børnene bor sammen med deres mor ved Ry i Midtjylland, mens deres far er rejst tilbage til sin stamme i Nordamerika. De har alle deltaget i paw waws og holder desuden den tætte kontakt til deres nordamerikanske rødder ved - som i efterårsferien - at være med til at udbrede kendskabet til indianerkulturen i Danmark. Deres voksne ledsagere har selv stået for at sy de flotte dragter, som alle i gruppen bar på Ørnereservatet, efter helt autentiske traditioner. Publikum fik desuden lejlighed til at komme i nærkontakt med livet som indianer ved at blive inviteret indenfor i den store tipi. Her havde indianerne overnattet, og selvom temperaturen denne nat var faldet et par grader under frysepunktet kunne de fortælle, at de havde svedt! Tipien er lavet af skind, og selvom netop denne er håndlavet i Tjekkiet, er den fuldkommen identisk med dem, indianerne gennem årtusinder har slået op på de nordamerikanske sletter.

Tahoe og Cherokee
Ørnereservatets amerikanske ørneunger er nu seks måneder gamle. Det vil sige, at de er i fuld gang med at blive flyvetrænet på Ørneservatets 77 tdr. land store naturområde ved Vesterhavet. Ørneungerne fik hurtigt navnene Tahoe og Cherokee, som symboliserer styrkerne fra den nordamerikanske indianerkultur - og i øvrigt af samme grund også er navne på et par stærke amerikanske bilmærker. Navnene er på denne måde kommet til at sammenfatte den amerikanske kultur i al sin bredde fra fortiden til nutiden, og de amerikanske ørne er da også selve nationalsymbolet for USA. Det er første gang, publikum har haft mulighed for at møde den nordamerikanske havørn i Skandinavien. Først om fem år, når ørnene er kønsmodne, får de deres karakteristiske hvide hoved. Men når Ørnereservatets sæson starter op igen til påsken næste år, vil publikum igen få lejlighed til at se Tahoe og Cherokee blive flyvetrænet, ligesom der vil være masser af mulighed for også at komme i nærkontakt med Ørnereservatets øvrige kongeørne og havørne samt ikke mindst verdens hurtigste dyr; falken.

Skrevet af Karin Sørensen, Hjørring Avisen 2004