Barbatus - en flyvende drage

Lammegrib

Synet af den unge lammegrib, Ørnereservatets nyeste bevingede beboer, får i første omgang artiklens forfatter til at blegne, for aldrig har hun set et så frygtindgydende væsen live. Med sin svulmende fjerpragt, som er en kongekappe værdig, bevæger den sig rundt i hallen på sine relativt små fødder. Indimellem nærmer den sig og er ikke så lidt aggressiv for sekundet efter at flyve op på Frank Wenzels behandskede hånd og få sig en godbid.

Da ånder man lettet op. Under den korte flyvetur inden døre afslører den et kæmpemæssigt vingefang, der for hunnernes vedkommende kan nå op på 280 cm, hvilket gør den til en af verdens største fugle. Hvis man ellers tør nærme sig den, kan man se dens berømte, sorte bukkeskæg, der vipper under næbbet, og dens hvide iriser, der er omkranset af røde ringe. Hertil kommer et smalt og relativt langt næb, der gør den i stand til at suge marven ud af knoglerne på sine ofre. Denne flyvende vampyr kan give associationer til den lede gam, som tog livet af Germand Gladensvend, da han fløj over havet i den berømte folkevise.

En gam er et ubeskriveligt uhyggeligt fabeldyr med en kold og beregnende aggressivitet. Et væsen, der ikke lader noget håb om barmhjertighed tilbage hos dets lidende offer. Sådan tager lammegribben sig i første omgang ud, og man værger for sig og skynder sig i sikkerhed...

Læs mere her