Artikel

Gå tilbage til oversigt

FORTIDSFUGLEN ER LANDET

 

Ørnereservatet åbner sæsonen med en helt speciel udstilling om fortidsfuglen, der beviser den klare relation mellem dinosaurerne og nutidens rovfugle.

Det kan umiddelbart være svært at se ligheden mellem Ørnereservatets lynhurtige og elegante rovfugle og fortidens kolossale dinosaurere – men den er der.

For 20 år siden tog udgravningen af fossiler, der beviser, at der var fjer på dinosaurerne, for alvor fat, og siden har videnskaben slået slægtskabet fast.

Forskningsresultater, som Ørnereservatet gennem årene har fulgt med stor interesse, og det munder nu ud i en udstilling om fortidsfuglen.

* Vi har rekonstrueret fortidsfuglen og lavet en ny og meget anderledes udstilling om relationen til dinosaurerne. Gæsterne kan forvente at blive taget 120 millioner år tilbage og ved selvsyn konstatere lighedspunkterne mellem fortidsfuglen og de rovfugle, de oplever under vores forevisning, siger Peter Frank Wenzel, indehaver af Ørnereservatet.

Fortidsfuglens latinske navn er Sapeornis chaoyangensis og den repræsenterer begyndelsen på en fascinerende udviklingshistorie, der fører frem til de nulevende rovfugle.

Den er ganske enkelt selve linket og forståelsesnøglen.

Halv rovfugl – halv dinosaurer

Fortidsfuglen er én af de tidligst kendte fugle, og den markerer et skelsættende udviklingstrin mellem dinosaurere og nutidens rovfugle.

* Den har ingen lang, knoglet hale som sine dinosaurforfædre, men en fjerhale og store vinger med kraftige fjer, som vi kender det fra nutidens fugle, siger Peter Frank Wenzel.

Skelettet adskiller sig dog fra nutidens fugle ved at være opbygget af massive, tunge knogler og uden det typiske brystben som fæste for flyvemuskulaturen. Den har ligeledes tydelige fingre med lange kløer, og den har sandsynligvis kravlet rundt i træerne og herfra dels svævet ned på et jordlevende bytte og dels til andre træer.

 

 

Alle kendte fossiler har desuden indeholdt kråsesten, hvilket givetvis betyder, at fortidsfuglen har ernæret sig af en alsidig kost bestående af eksempelvis frugter og nødder samt de byttedyr og æg, som den har kunnet finde.

* Den nye udstilling har været to år undervejs, og nu glæder vi os meget til at vise vores rekonstruktion af fortidsfuglen frem og lade vores gæster konstatere relationen til vores rovfugle ved selvsyn, siger Peter Frank Wenzel.

 

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen