Artikel

Gå tilbage til oversigt

FALKEBLIK FOR MAGT

 

FALKEBLIK FOR MAGT

Af Mette Kirstine Goddiksen
Foto: Frank Wenzel


Intet dyr har haft så stor politisk og historisk betydning for Danmark som jagtfalken. Derfor har Frank Wenzel udgivet en bog om den smukke og særdeles effektive jæger.

 

Bogen "Kongernes Jagtfalke" er netop udgivet og danner ramme for en udstilling på Ørnereservatet i foråret. Og det ligger Frank tungt på sinde at få rovfuglens storslåede betydning frem i lyset igen:
- Det er desværre få naturudsendelser, man ser om jagtfalken. Den lever et ubemærket liv i ødemarken på trods af dens spændende historie og uovertrufne fysik. Jeg vil gerne vække interessen igen.


Menneskers enorme fascination af jagtfalken kan spottes helt tilbage til kinesiske beskrivelser allerede i år 689 f. Kr., og der er fundet en stentavle i Syrien fra 900 f. Kr., hvor en person står med en falk i hånden.


Desuden beskrives jagtfalken som den eneste fugl i "Kongespejlet" fra 1220, og den tysk-romerske kejser, Frederik den anden, der herskede over det meste af Europa, beundrede jagtfalken i en sådan grad, at han allerede i 1200-tallet udgav det videnskabelige værk "DE ARTE VERNANDI COM AVIBUS": Kunsten at jage med fugle. Værket ligger den dag i dag gemt under Vatikanet i en atomsikret bunker. Og det er på trods af, at Frederik den anden var ugleset hos paven, fordi han brugte mere tid på falkejagt end på at føre krig og erobre land. Danske konger havde eksklusiv adgang til verdens største og smukkeste jagtfalke dengang. Og jo, det var af uvurderlig værdi.

 

Diplomatisk trumf
Specielt de grønlandske og islandske jagtfalke, som også kendes under navnet "Gerfalken", har nogle vigtige relationer til det danske monarki. De er de største og blev betragtet som et statussymbol meget større end nutidens Audi, Gucci og Mercedes - tilsammen. Jagtfalken var den ypperligste gave, man kunne få, og de danske konger forstod at værne om den eftertragtede vares værdi: Kun de fineste adelige fra udlandet fik et eksemplar i gave - en såkaldt "presentfalk". Faktisk var jagtfalken den eneste ting, som Danmark havde eneret på. Det eneste unikum, som andre landes herskere virkelig ville have. Til gengæld åbnede der sig nogle samarbejdsrelationer og en goodwill, der var helt enestående for vores land, og som vi til stadighed nyder godt af.

 

Dyre ekspeditioner
De danske kongers bevidsthed om jagtfalkens værdi kom blandt andet til udtryk gennem de - efter datidens forhold - meget risikable og dyrebare rejser, de beordrede for at hente falkene i Grønland og på Island. Skibe blev udstyret efter alle kunstens regler, og kun de dygtigste falkonerer måtte udvælge og pleje jagtfalkene. Det dyrebare gods måtte bestemt ikke lide nogen som helst overlast.


En falk for olie
Så sent som i 1979 oplevede Frank, hvilken diplomatisk trumf en presentfalk kan være. Der var benzinmangel og bilfrie søndage og for at formilde den falkeinteresserede saudiarabiske konge, fik Frank til opgave at overrække ham en islandsk jagtfalk. Det åbnede op for nogle vigtige relationer, og senere besøgte vores dronning og prins Henrik kongen med gaver fra Grønland. Desuden fik Frank det meget sjældne privilegium, at han blev inviteret med til den saudiarabiske konges eventyrlige falkejagter tre gange. Her var han specialist, falkoner og rådgiver ud i falkenes sundhed og pleje.

 

Franks polarnætter
Frank er om nogen bevidst om jagtfalkens store betydning og vil gerne have udbredt kendskabet til den meget mere. Han har igennem hele sit liv besøgt den grønlandske falk for at gøre nye observationer. Samme interesse havde Det Grønlandske Landsråd, som stillede helikopter og skib til rovfugleekspertens rådighed, når han var på ekspeditioner i den uberørte arktiske natur, hvor jagtfalken er den ubestridte hersker. Hvor den for alvor demonstrerer sin elegante flyvekunst og eminente jagtteknik. Han beskriver blandt andet malende de eventyrlige polarnætter i selskab med den grønlandske jagtfalk i sin bog, der også er illustreret med fabelagtige billeder, som - næsten - kan indfange naturens og falkens storslåede skønhed.

Bestanden klarer sig
Frank har for nylig været i Grønland for igen at studere den hvide jagtfalk i dens naturlige miljø. Han havde en lille frygt for, at menneskers vanlige jagtiver var gået ud over falkens spisekammer - fuglefjeldene ved kysten, men sådan forholder det sig lykkeligvis ikke.

 


- Falkene er søgt længere væk fra kysten, hvor man ikke kan nå ind til dem med båd. Og heldigvis er den grønlandske natur så utilgængelig, at de og deres byttedyr kan være i fred her, fortæller Frank.
Han besøger desuden de forskellige falkearters oprindelsessteder for at lave den mest sandfærdige forskning. Andre undersøgelser tager udgangspunkt i nedskudte jagtfalke - og her er der naturligvis fejlvurderinger af, hvor og hvordan den gebærdede sig i live.
- For eksempel ved man ikke, hvor langt falken er fløjet væk fra sit oprindelsessted, før den blev skudt, og den bliver stadfæstet forkert, pointerer han.

Hvad sagde du?!
Frank har sammenkørt sine feltstudier med observationer af de mange jagtfalke på Ørnereservatet og har blandt andet fundet ud af, at de forskellige falkestammer har forskellige dialekter. Akkurat som i menneskenes verden, hvor nordjyder og københavnere kan have vanskeligt ved at forstå hinandens underlige betoning og udtale, så har falkene fra Island, Canada, Nord- og Sydgrønland hver sine unikke lyde. Det er ganske banebrydende forskning, og Frank arbejder i øjeblikket på at udbrede den yderligere. Desuden er det lykkes Frank - som én af de første i verden - at få falkene til at formere sig i menneskers varetægt. Ørnereservatet demonstrerer også tillidsforholdet foran publikum gennem en falketræning.


Falk og menneske forenes
Fordums falkejagter var det ultimative samarbejde mellem falk og menneske, hvor de brugte hinandens fordele i et smukt samarbejde om at finde føde. Det krævede stor tillid fra jagtfalken og en enorm dygtighed fra falkoneren. På Ørnereservatet kan du se en falketræning til hest, og det er ganske usædvanligt. Det er en yderst vanskelig opgave at håndtere både hest og falk på samme tid - og kun ganske få ryttere magter opgaven.
- Det er meget dramatisk og vækker altid jubel, når jagtfalken kommer strygende ned fra himlen og sætter sig på rytterens handske, fortæller Frank om en af Ørnereservatets publikumsmagneter.


Du kan læse meget mere om falkens forunderlige historie, fysik og geografiske udbredelse i bogen "Kongernes Jagtfalke", som kan bestilles på Ørnereservatet og købes hos boghandleren. Bogen byder desuden på en lang række billeder af falke i alle tænkelige situationer - og illustrerer forskellene på jagtfalke fra deres respektive geografiske områder.

Køb billetter og gavekort online her

Gå til webshoppen